Deelproject 1

Informatie onderzoek

Deelstudie 1 – erfelijke achtergrond en omgevingsfactoren

De onderliggende oorzaak van het nefrotisch syndroom is helaas nog niet opgehelderd. Ook is niet bekend waarom de ene patiënt anders op een behandeling reageert dan de andere. Daarnaast bestaan er grote verschillen in de bijwerkingen en de ernst van de bijwerkingen tussen patiënten. Vanuit onderzoek bij andere ziekten weten we dat een deel van deze verschillen tussen patiënten verklaard kan worden door de erfelijke achtergrond van de patiënt. Bij het nefrotisch syndroom is hierover helaas nog weinig bekend.

Om te onderzoeken hoe groot de invloed is bij het nefrotisch syndroom, is het belangrijk om bij een grote groep kinderen met nefrotisch syndroom te kijken naar de erfelijke achtergrond. Dit kunnen we doen door eenmalig speeksel van het kind te verzamelen. Dit kunt u thuis doen met behulp van een speciaal verzamelpotje en naar ons opsturen. Op deze manier kunnen we onderzoeken of de erfelijke achtergrond van de patiënt de reactie op de behandeling kan voorspellen. Daarmee kunnen we hopelijk in de toekomst de eerste stappen zetten richting individuele behandelschema’s voor kinderen met het nefrotisch syndroom. Op deze manier willen we de effectiviteit van de behandeling vergroten en de bijwerkingen verminderen. U kunt voor dit deelproject apart toestemming geven.

Terug naar vorige pagina

Neem contact op

Als u een vraag of een opmerking heeft, horen we het graag. Hiervoor kunt u het contactformulier invullen en dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met u op. Voor het verwijzen van patiënten willen wij u vragen contact op te nemen middels het verwijzers-telefoonnummer.

    Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.